Juffrouw Jol

Juffrouw Jol kwam uit Scheveningen. Ze zag eruit als een vrouw uit een andere tijd met de twee vlechten die ze altijd in een krans op haar hoofd droeg. Twee jaar lang had ik les van haar. Ik wil weten wie zij was, wat haar dreef en hoe zij haar onderwijs vormgaf. Aan de hand van haar geschiedenis wil ik mijn eigen liefde voor het onderwijs onderzoeken. Wat betekent het om een leven lang voor de klas te staan?

2. Alles wordt nieuw

Bij juffrouw Jol begint mijn liefde voor verhalen. Alle verhalen. Maar de bijbelverhalen toch wel het meest. Nooit eerder hoorde ik iemand zo mooi vertellen.

Lees verder »

1. De eerste dag

Op een maandag eind augustus 1982 loop ik onwennig het schoolplein op, naast mijn moeder. Het schoolgebouw lijkt zo uit het kale plein gegroeid. Een rechthoekig blok, log en gesloten. Het is heel anders dan wat ik gewend ben van mijn vorige school. Dat zat in een net nieuw, fris gebouw met alleen een begane grond. Deze school is duidelijk oud. Misschien al eeuwenoud. Ik kan me niet voorstellen dat het daarbinnen een vrolijke boel is.

Lees verder »