Doorgaan naar inhoud →

1. Huwelijksdag

Een dag in augustus, 1932. Zij is 25, hij 26 jaar. Een mooi jong stel uit Vlaardingen, op hun huwelijksdag. Hun leven open voor zich. Ze gaan het avontuur samen aan. Hij kijkt ernstig, zij heeft een glimlachje om haar lippen. In haar buik groeit al een kind, dat in februari 1933 op de wereld zal komen. Een zoon. Op 17 juli 1934 wordt een tweede zoon geboren.

Dan neemt hij een beslissing met vergaande gevolgen. Hij wordt lid van de NSB, oktober 1934. In de jaren daarna zet hij zich in voor de partij. Als de oorlog eenmaal begonnen is en de Duitsers ons land bezetten, besluit zij ook lid te worden. Tijdens een partijbijeenkomst in januari 1941 spreekt men over de plicht ten strijde te trekken tegen het bolsjewisme. Hij voelt zich aangesproken en meldt zich als vrijwilliger bij de Waffen-SS.

Hij krijgt een opleiding en maakt de winter en het voorjaar van 1942 mee aan het front in Rusland. Zijn nog jonge gezin wordt daarna uitgebreid met een derde zoon.

In de laatste oorlogswinter werkt hij als commandant voor de Landwacht in Leiden. Getuigen vertellen dat hij meestal een SS-uniform aan heeft. Bij een arrestatie legt hij uit dat hij in Rusland heeft gevochten.

Na de oorlog wordt hij gevangengenomen. Zijn vrouw en kinderen worden ook enige tijd in een kamp opgesloten. Hij krijgt vijftien jaar, maar komt wegens goed gedrag vervroegd vrij.

Bastiaan Maan en Cornelia Maan – Smit.

In 1982 vieren we met de hele familie hun vijftigjarig huwelijksfeest. Ik sta voor het echtpaar op de familiefoto, het jongste kleinkind. Een wat verlegen zevenjarig meisje in een blauw zomerjurkje.

Wil je mail bij een nieuw blog?


Vul dan je e-mailadres en naam in. Je kunt altijd weer uitschrijven.


Gepubliceerd in Mijn verhaal

Reacties

Leuk als je reageert

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.