1. Huwelijksdag

Een dag in augustus, 1932. Zij is 25, hij 26 jaar. Een mooi jong stel uit Vlaardingen, op hun huwelijksdag. Hun leven open voor zich. Ze gaan het avontuur samen aan. Hij kijkt ernstig, zij heeft een glimlachje om haar lippen. In haar buik groeit al een kind, dat in februari 1933 op de wereld zal komen. Een zoon. Op 17 juli 1934 wordt een tweede zoon geboren. De jongen die mijn vader zal worden. 

Dan neemt hij een beslissing met vergaande gevolgen. Hij wordt lid van de NSB, oktober 1934. Samen met zijn vader, Willem Maan. Ook zijn drie broers worden lid. In de jaren daarna zet hij zich in voor de partij. Als de oorlog eenmaal begonnen is en de Duitsers ons land bezetten, besluit zijn vrouw ook lid van de NSB te worden. Zijn zonen zijn actief bij de Jeugdstorm. Tijdens een partijbijeenkomst in januari 1941 spreekt men over de plicht ten strijde te trekken tegen het bolsjewisme. Hij voelt zich aangesproken en meldt zich als vrijwilliger bij de Waffen-SS.

Hij krijgt een opleiding en maakt de winter en het voorjaar van 1942 mee aan het front in Rusland. Zijn nog jonge gezin wordt daarna uitgebreid met een derde zoon.

In de laatste oorlogswinter werkt hij als commandant voor de Landwacht in Leiden. Getuigen vertellen dat hij meestal een SS-uniform aan heeft. Bij een arrestatie legt hij uit dat hij in Rusland heeft gevochten.

Na de oorlog wordt hij gevangengenomen. Zijn vrouw en kinderen worden ook enige tijd in een kamp opgesloten. Hij krijgt vijftien jaar, maar komt wegens goed gedrag vervroegd vrij. Tijdens zijn gevangenschap zit hij onder meer in het interneringskamp De Vergulde Hand in Vlaardingen. Ook is hij werkzaam in de mijnen in Limburg. Na zijn vrijlating pakt hij zijn leven weer op als tuinder in Monster. Zijn middelste zoon, mijn vader, neemt het bedrijf over. Ze wonen in het huis dat Willem Maan gebouwd heeft. 

Bastiaan Maan en Cornelia Maan – Smit.

In 1982 vieren we met de hele familie hun vijftigjarig huwelijksfeest. Ik sta voor het echtpaar op de familiefoto, het jongste kleinkind. Een wat verlegen zevenjarig meisje met korte haren in een blauw zomerjurkje.

Wil je mail bij een nieuw verhaal?

Vul dan je e-mailadres en naam in. Je kunt altijd weer uitschrijven.

3 reacties

 1. Ik ben onder de indruk van je zoektocht naar het NSB-verleden van sommigen in je familie. Ik herken zo veel in jouw ervaringen tijdens die zoektocht. En ik heb bewondering voor de eerlijkheid waarmee je ons laat delen in je gevoelens, je reflexies, je frustraties (kon ik maar echt in zijn hoofd kruipen).
  .
  Zelf ben ik al jaren bezig een vollediger beeld te krijgen van mijn NSB-vader.
  Ben je daarin geïnteresseerd? Kijk op
  RTV Noord, 4 mei 2019, 20:15 “Kind van NSB-ouders”.

  Ik blijf je graag volgen.
  Karel Huijgen

  1. Dank voor je aardige bericht. Ik heb zeker interesse en zal het gaan bekijken.
   Vriendelijke groeten, Marjonne

 2. In 1920 zijn mijn schoonmoeder en haar tweelingzus in Den Haag geboren. Hun trotse vader heeft foto’s gemaakt van hen en zijn echtgenote. De glasnegatieven zijn nog in redelijk goede staat. Heeft u belangstelling om hiervan digitale afdrukken te ontvangen?
  Note: de tweeling hoopt op 30 Augustus in goede gezondheid 100 te worden.

  Met vriendelijke groet
  Hanneke Balk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je mail bij een nieuw verhaal?

Vul dan je e-mailadres en naam in. Je kunt altijd weer uitschrijven.